

Det er langt fra de fleste, der ved, hvad det vil sige at være enten nærsynet eller langsynet, og hvad det betyder for synet. Vi vil i denne artikel prøve at forklare forskellene.
Hvad er nærsynethed?
Nærsynethed kaldes også myopi, og her vil billedet, som du kigger på, være i fuldt fokus foran nethinden i stedet for direkte på nethinden. Hvis du er nærsynet, vil du se ting, der er tættere på dig mere klart, imens ting længere væk vil virke uskarpe for dig. Du er altså nærsynet, hvis du skal anstrenge dig ekstra meget for at se gadeskilte på lang afstand eller koncentrere dig ekstra meget, når du ser tv. Du kan også være nærsynet, når du har svært ved at se, hvad der står på tavlen i skolen eller hvad der står på skærmen på arbejde. Nærsynethed er arveligt, og du vil begynde at lægge mærke til det allerede i barndommen eller i de tidlige teenageår. Det plejer at begynde tidligt og så blive værre frem til 20’erne, hvor det så bliver mere stabilt.
Hvad er langsynethed?
Langsynethed kaldes også hyperopi, og her vil billede, som du kigger på, være i fuldt fokus bag nethinden frem for på nethinden. Når du er langsynet, vil du have svært ved at se og læse ting, der er tæt på dig frem for længere væk. Det betyder, at du f.eks. bliver nødt til at holde en bog længere væk for at kunne læse den. Du vil også opleve at det er nemmere at læse gadeskilte længere væk end et skilt lige ved siden af dig. Langsynethed skyldes at linsen i øjet er for kort, og det betyder, at børn faktisk ofte vokser sig fra en mild form for langsynethed, når deres øjne vokser.
Uanset om du er nærsynet eller langsynet, vil du med tiden opleve gener som bl.a. hovedpine, da du overbelaster dine øjne. Hvis du ikke gør noget ved det, vil dit syn hurtigere blive dårligere. Det kan du dog undgå, hvis du får briller eller kontaktlinser. Det er derfor en god idé at tage et smut forbi en optiker til en synsprøve for at finde ud af, hvad du har brug for, f.eks. denne optiker: https://blikfang-optik.dk/