

Røntgenteknologien kendes fra bl.a. lufthavnen, hvor bagagen gennemstråles for at fastslå, om der er skadelige eller på anden måde farlige eller ulovlige ting i de rejsendes kufferter. Den kendes også fra bl.a. sygehuset, hvor vi bliver gennemstrålet for f.eks. at fastslå, om vi har brækket en knogle eller fra tandlægen, hvor der bliver fastslået, om vi har huller i tænderne. Røntgenteknologien er altså en yderst vigtig teknologi i vores samfund – en teknologi, som har løst en masse problemer. Men hvordan fungerer det egentlig?
Røntgenstråling er opkaldt efter fysikeren Wilhelm Conrad Röntgen, som opdagede røntgenstråling i 1895 ved et tilfælde under et eksperiment med vakuumkamre. Røntgenstråling er – ligesom lys også er – elektromagnetisk stråling, og det består af fotoner med bølgelængder i den ikke-synlige del af spektret. Det udsendes enten, når elektroner ændrer hastighed eller når de springer fra en højere elektronskal til en lavere.
Inden for lægevidenskaben fungerer røntgenstråling på følgende måde: Vævet i kroppen består hovedsageligt af mindre atomer og det absorberer derfor ikke set lys med høj energi. Knoglerne består derimod af store atomer og absorberer derfor langt mere lys. Det betyder altså, at når man retter lys med bølgelængder inden for røntgenspektret mod et legeme, så vil man se knoglerne som en slags skygge på et røntgenbillede. Man kan så med dette billede fastslå, om der f.eks. er tale om knoglebrud. Hvis der på billedet fremstår tydelige eller mindre tydelige brudlinjer på knoglen, er der tale om knoglebrud.
Røntgenstråling bruges dog til meget mere end blot sikkerhed i lufthavne og til undersøgelse af knoglebrud. Det bruges også til at undersøge diverse komponenter som f.eks. metalliske elementer i et stort maskineri. Røntgenstråling gør det her muligt at undersøge komponenterne helt uden at skulle adskille eller ødelægge et større maskineri for at finde fejl eller mangler i maskineriet. Røntgenstrålinger bruges også til at undersøge madvarer for at sikre fødevaresikkerheden. Røntgen kan nemlig her f.eks. finde fysiske forureninger på fødevarer eller kan bruges til at foretage integritetsprøver som f.eks. fedtprocenten i kød.
Hvis du vil vide mere om, hvad røntgenstråling bruges til, kan du læse meget mere om det her hos Magnatek.