Hvad bruger man x-ray til?

X-ray, der på dansk er kendt som røntgenstråling, er en elektromagnetisk stråling, hvormed man kan se igennem objekter – hvilket er hele formålet og det som røntgen anvendes til.

Røntgenstråling er opfundet af en tysk fysiker ved navn Wilhelm Conrad Röntgen, hvorfor det netop har navnet ’røntgen’. Han gjorde sin opfindelse i 1895, men stadig den dag i dag er røntgenmetoden flittigt anvendt.

Hvor anvendes røntgen?

Mange vil kende røntgen fra deres besøg på skadestuen eller hos tandlægen. Her tager man røntgenbilleder, når en patient skal undersøges helbredsmæssigt.

Radiografen på hospitalet undersøger f.eks. patienter for brækkede legemer eller for om der f.eks. kan være tale om kræft eller andre sygdomme. Hos tandlægen bruges røntgen mere for at undersøge tænder og mund – og i forbindelse med opbygning af tandsættet, hvor røntgen og 3D-modellering kan kombineres.

Men det velkendte x-ray anvendes også med mere industrielle formål. Det kan blandt andet være i forbindelse med sikkerhedskontrol i lufthavnen. Her vil alle, der har prøvet at rejse, kunne nikke genkendende til det at lægge sin håndbagage m.v. på båndet ved security check forud for adgang til lufthavnen og dens terminaler.

X-ray bruges dog også til en anden form for kontrolarbejde. Vidste du f.eks., at man kan bruge røntgen til at kvalitetskontrollere alt fra fødevare til byggematerialer?

Fødevarer kan testes ved at måle på f.eks. indholdet i en dåse, for at sikre der er den deklarerede volumen eller for at sikre, at fedtprocenten i kød er som lovet, at frugt ikke indeholder andet end det rene frugtkød m.m.

I byggeindustrien kan røntgen anvendes til non-destruktiv testing, hvormed man finder ud af, om eksempelvis stålelementer er holdbare nok til at indgå i byggerier etc.

For at kunne bruge røntgenstråling som metode må man dog først have en x-ray generator til sin rådighed, så man kan udføre sine kontroller eller test. X-ray generatorer findes i mange forskellige størrelser og er ikke – som man måske fristes til at tro – store og klodsede, men nemme og praktiske at få inkorporeret i sine rutiner.