Giver det økonomisk mening at varme med naturgas?

Dette indhold er sponsoreret.

Hvor kommer din varme fra? En god del kører på gas- og oliefyr, og så er der fjernvarme. De tre er de hyppigste muligheder, vi har. I denne artikel bliver du lidt klogere på, hvor din strøm kommer fra – og endnu vigtigere, hvilken du skal vælge. Der er flere ting, som spiller ind, når du overvejer at skifte, eller når du vælger varme. Ud over det rent økonomiske er der hensynet til klimaet, som vi alle sammen skal tage. Der er brugervenligheden: Hvad er nemmest og mest konsistent?

Hvad er dit udgangspunkt?

Langt de fleste husstande har gasfyr, fjernvarme eller oliefyr som energikilde. Olie og gas er forbrænding af henholdsvis gas og olie, der sender varme ud i rørene i huset. Fjernvarme er ofte restvarme, f.eks. for industri, hvor den ledes ud i boligerne på store forbrændingsstationer. Derfra ledes varmen hjem til dig og ud i rørene. Du kan også varme med elektricitet. Det er sjældent tilfældet, fordi det er væsentlig dyrere end de andre løsninger. Der kan også være tale om brænding af træpiller, som heller ikke er en hyppig kilde til varmen i din bolig.

Hvis du vil skifte til naturgas, skal du tage flere ting in mente. Du kan tjekke gaspriser. Har du allerede et gasfyr, giver det ikke meget mening at foretage nogen ændring, gassen er billig, og fyret har du allerede. Skulle du stå med et gammelt oliefyr, så vil det give rigtig god mening at skifte til gasfyr. Det er en investering, men prisen på naturgas er så stærk, at investeringen betaler sig tilbage rimelig hurtigt. Gas er også at tilvælge frem for el. Skulle du have fjernvarme, er det ikke altid til at vurdere, om gassen eller fjernvarme er klogest på den lange bane.

Et stort klimaplus

Et valg af naturgas vil være det klogeste valg, når valget står mellem olie, gas og el. Det skader væsentlig mindre i forhold til olie, der sender en masse CO2. El har på samme vis store ulemper, da vores el ikke kommer udelukkende fra vind og sol. Der er også sort energi, som altså kommer ud i din radiator. Valget skal derfor stå mellem gas og fjernvarme. Fjernvarme vil ofte komme ud som vinder, men ikke i alle tilfælde. Der kan være ringe tilgængelighed til fjernvarme i din landsdel. Naturgas kan derfor være en fordel over fjernvarme.

Inviter gassen inden for døren

Naturgas fungerer meget simpelt og er utrolig let at investere i inden for døren. Der kan dog være ulemper ved brugen af naturgas. Den er billigere og mere klimavenlig end olie og el, men det er ikke sikkert, det vil vedblive sådan i forhold til el, da naturgas vil få flere afgifter. Regeringen har valgt at udfase naturgas stille og roligt, så dens konkurrencedygtighed over for fjernvarmen vil forværres med tiden. Dog skal det nævnes, at på nuværende tidspunkt er prisen fortsat stærk, og miljøvenligheden ligeså.

Så ja, det giver økonomisk mening at bruge naturgas til at varme din bolig op, og sådan fortsætter det i lang tid endnu, eftersom fjernvarme ikke kan opretholde vores varmeforbrug alene – slet ikke.